Νεα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ « Η προϊστορική Αργώ ταξιδεύει ξανά»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

« Η προϊστορική Αργώ ταξιδεύει ξανά»


Ο Σύλλογος μας ετοίμασε την παρουσίαση με τίτλο « Η προϊστορική Αργώ ταξιδεύει ξανά» με σκοπό να παρουσιάσει σκέψεις, εμπειρίες και συμμετοχή των εθελοντών μελών του Συλλόγου μας στο Πρόγραμμα ανακατασκευής της σύγχρονης Αργούς, δηλ. το Ερευνητικό Πρόγραμμα Πειραματικής Ναυτικής Αρχαιολογίας.

Αντικείμενο του συγκεκριμένου Ερευνητικού Προγράμματος, αποτέλεσε η κατασκευαστική ανασύνθεση της εγγύτερης δυνατής, ρεαλιστικής εκδοχής που μπορούσαμε να τεκμηριώσουμε, μιας προϊστορικής Πεντηκοντόρου, δηλαδή ενός 50-κωπου πλοίου του 14ου αιώνα π.Χ. και το οποίο ανήκει στην τυπολογία της Ηπειρωτικής Ναυπηγικής Σχολής (δηλαδή στην οικογένεια των "μακρών νηών" του Ομήρου και των μετέπειτα εμβολοφόρων πολεμικών της αρχαιότητας).

Το καθαρό ερευνητικό κίνητρο και ο κύριος σκοπός του προγράμματος, ήταν η πειραματική διαπίστωση και αξιολόγηση στην πράξη, της δυνατότητας για την πραγματοποίηση με φυσικά (και όχι μεταφυσικά) μέσα, ενός τέτοιου εγχειρήματος σαν το αργοναυτικό ταξίδι, από τέτοιους ανθρώπους (άξιους αλλά όχι ημιθέους), στο συγκεκριμένο γεωγραφικό περιβάλλον (που παραμένει πρακτικά το ίδιο μέχρι σήμερα) και με ένα τέτοιο "εργαλείο" (καράβι προϊστορικής τεχνολογίας).

Το Πρόγραμμα, το οποίο εμπνεύσθηκε και χρηματοδότησε ο Δήμος Βόλου, υλοποιήθηκε από την Διεπιστημονική Ερευνητική Ομάδα του «Ινστιτούτου Έρευνας της Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας – ΝΑΥΔΟΜΟΣ. Τα μέλη του Συλλόγου μας συμπράξανε στην διεξαγωγή του πειραματικού πλού και θέλουν να μοιραστούν τις βιωματικές εμπειρίες τους με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων αρχικά της περιοχής μας αλλά και όπου αλλού υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.
Η παρουσίασή μας, ως δράση Πολιτιστικών Θεμάτων, εγκρίθηκε και παρουσιάζεται στα Δημοτικά Σχολεία (και όχι μόνο) απευθυνόμενη κυρίως σε παιδιά ηλικίας 8 (Τρίτη Δημοτικού) έως 11 ετών (Εκτη Τάξη). Η παρουσίαση γίνεται ύστερα από πρόσκληση των Σχολείων

Τα Σχολεία μπορούν να απευθύνονται στο Σύλλογό μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ), ώστε να ορίζεται ο κατάλληλος χρόνος για την επίσκεψή μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ