Ο Ιάσονας

Ο Ιάσονας ήταν γιος του Αίσονα, βασιλέα της Ιωλκού της Θεσσαλίας, που αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με το γιο του στο όρος Πήλιο για να σωθεί από τον αδελφό του τον Πελία , που του άρπαξε με δόλιο τρόπο το θρόνο.

Ο Αίσωνας παρέδωσε το γιο του στη φύλαξη και στις φροντίδες του Κένταυρου Χείρωνα , που είχε αναθρέψει και γυμνάσει πολλούς ήρωες.

Όταν ο Ιάσονας μεγάλωσε και έμαθε ότι ο θρόνος της Ιωλκού ήταν δικός του, πήρε τα όπλα του και κατέβηκε στη χώρα, για να ζητήσει το δίκιο του. Περνώντας όμως ένα μικρό ποτάμι, τον Άναυρο, το νερό του παρέσυρε το ένα του σανδάλι και έτσι παρουσιάστηκε στον Πελία " μονοσάνδαλος ".

Ο Πελίας , που από κάποιο χρησμό του μαντείου ήξερε πως πρέπει να φυλάγεται από κάποιο μονοσάνδαλο, από φόβο μήπως χάσει το θρόνο του,

«...Από τον μονοσάνδαλο παραφυλάξου σίντας πάνου από τα στέκια του τα γκρεμερά θα προβαίνει στης Ιωλκού κάποια μέρα την ξέφαντη γη κι ακουσμένη ξένος ή συντοπίτης...»

Πίνδαρος IV, Πύθια

έστειλε τον Ιάσονα σε μια πολύ μακρινή χώρα, την Αία , για να του φέρει το Χρυσόμαλλο Δέρας με την ελπίδα ότι ο νέος δε θα γύριζε ποτέ από την επικίνδυνη εκείνη περιπέτεια .


«... θε να μαι όπως θες, όμως κοίτα, ο καιρός
με έχει πια τριγυρίσει των γέρικων χρόνων μα εσένα
το λουλούδι της νιότης πρωτανόχτο κυμoσαλεύει
και μπορείς την οργή των χθονίων να κόψεις θεών.
Την ψυχή του στη γη μας να φέρουμε ο Φρίξος προστάζει
στα παλάτια του Αιήτη πηγαίνοντας και το δερμάτι
το βαθύμαλλο του κριαριού, που από του πόντου τα πλάτη
κι από τις άσεβες της μητριάς του σαγιτές, τον γλύτωσε.
Θαμαστό μου τα μήνυσε όνειρο και μανταλόγι
κασταλιώτικο γύρεψα, αν πρέπει να ψάξω πιο πέρα
που μου ορίζει χωρίς καμμιά άργητα καραβοστόλι
να αρματώσω για δάντουνε. Πρόθυμα βγάλε τ' άθλο
και να δώσω σου ολάκερο το βασιλίκι σου αμώνω.
Σ' αξεσάλευτο μάρτυρα κράζω ορκοδέτη το Δία
και των δύο μας προπάτορα»

Πίνδαρος, Πύθια ΙV στ. 183-197

Ο Ιάσονας δέχτηκε λοιπόν με πολλή ευχαρίστηση την επικίνδυνη αποστολή του θείου του, με την ελπίδα πως θα έκανε και αυτός ένα μεγάλο κατόρθωμα και θα δοξαζόταν, όπως τόσοι άλλοι ήρωες.
Κάλεσε τους φίλους του, τον Ηρακλή, το Θησέα, τον Κάστορα, τον Πολυδεύκη, τον Πηλέα, τον Τελαμώνα, το μουσικό Ορφέα, τους μάντεις Μόψο και Ίδμωνα, το γίγαντα Πολύφημο, τον Ασκληπιό, το γιο του Φρίξου τον Άργο και πολλούς άλλους και με την βοήθεια του Άργου έφτιαξαν ένα όμορφο καράβι που το ονόμασαν Αργώ . Οι ήρωες ονομάστηκαν Αργοναύτες, ενώ το ταξίδι τους πήρε το όνομα Αργοναυτική εκστρατεία.